Konser Fotoğrafları Nasıl Çekilir?
Ülkemizde özellikle yaz döneminde, açık alanlardaki etkinliklerle beraber çok sayıda konser verilmektedir. Yazın artan konserler, diğer dönemlerde de kapalı mekanlarda izleyenler tarafından takip edilmektedir. Müziğin doruklarda yaşandığı bu etkinlikler, fotoğraf severler için de ilginç bir türün önünü açar: Konser fotoğrafçılığı. Konserde fotoğraf çekmek şeklinde kısaca tanımlanabilen bu kavrama dair bazı püf noktalarını sizlerle paylaşacağız.
Konserlerin atmosferi genellikle bolca ışıkla bezelidir. Konserlerde ışıklandırmanın farklı açılardan sağlanması sonucunda kontrol fotoğraf severin dışında gelişmektedir. Bazen sahne arkası, bazen önü renk cümbüşüne dönebilir, ilginç ışık tasarımları sonucunda sahne fotoğraf açısından zorlu bir mecra haline dönüşür.
Konum
Üstelik konserlerin doğası gereği kalabalık vardır ve çok popüler konserlerde kimi anlarda hareket etmenizi sağlayan şey kalabalığın ritmi, sağa sola dönmesi, dans etmesi gibi durumlardır. Siz fotoğraf çekmeye çalışırken, yanınızdaki kimseler size çarpabilir. Yine de en sakin noktaları seçmeye gayret ederek, konser kalabalığının yaratacağı hareket dezavantajlarını en aza indirebilirsiniz.
Işık şartlarının çok sade olduğu ortamlarda flaş kullanımı, akustik müzik dinletileri gibi konserler sırasında fotoğraf makinesinin çıkaracağı sesler ise tepki çekebilir. Ayrıca özel izin alınmasının gerekli olduğu konserler de olabilir. Bunun gibi zorluklarla başa çıkmak için bazı önerilerimiz var.
Ekipmanlar ve hazırlık safhası
Gündüz gerçekleşen açık hava konserlerinde çok fazla ekipmana ihtiyaç duyulmasa da karanlık ortamlarda gerçekleştirilecek çekimler söz konusu olduğunda işler değişecektir. Her şekilde mümkün olan en az ekipmanla yola çıkmalısınız. Konserlerde çanta gibi şeylerin taşınması zordur. Belki tüm ekipmanlarınızın yerleştirilebileceği pratik bir dikey çanta ya da yedek pil gibi şeyleri taşımak için yelek tercih edilebilir.
Çekimler
Konser fotoğrafçılığının hazırlık safhasının ardından sıra çekimlere geldi. Ortamdaki değişkenlerin ön planda olacağı çekim anlarında, yapılması gereken koşullara göre değiştirilebilir. Poz , ISO ayarları ile çekimler yapmaktır. DSLR ya da aynasız sistemli fotoğraf makineleri ile çekimler yapılmalıdır. Kompakt türdeki makinelerle elde edilecek sonuçlar tatmin edici olmayacaktır. DSLR fotoğraf makinesi ile çekimlere başlamadan önce partial ya da spot nokta ölçüm ayarı ile çekimlere dair ilk adım atılır.
ISO ayarı önemli
ISO ayarı konusunda ise makinenin en etkili olduğu ayarda kullanım önem taşır. Makinenizin ISO ayarını belirledikten sonra çekim modu A-AV’ye getirilir. En küçük f değeri seçildikten sonra poz telafisi spotların durumuna göre ayarlanır. Eğer spotlar fazlaysa düşük poz telafisi seçilmelidir. Az poz söz konusu olduğunda anında müdahale ederek ISO artırılabilir.
AF noktası ve diğer detaylar
AF noktası müzisyenin yüzüne getirilir. Elbette alternatif AF seçenekleri de kullanılabilir, örneğin bateriste ya da gitaristlerden birine de odaklama yapılabilir. Tercih sizin ama öncelik her zaman yüz olsun. Çekimler esnasında odağı kilitlemek ve yeniden kadrajlama da tercih edilebilir. Flaş kullanmak etik değildir ve tercih edilmemelidir. En fazla, şarkı aralarında, ışıklandırmanın fazlalaştığı anlarda farklı konular elde etmek için kullanımı tercih edilmelidir.
Ayrıca konser organizasyonları ve daha profesyonel çekimler için bizimle iletişime geçebilirsiniz…